Connect with us

Технологии

iRobot обновява мозъците на своите роботи прахосмукачки с пускането на iRobot OS

Роботите стават все по-умни. Две години след пускането на iRobot Genius Home Intelligence, задвижвана от изкуствен интелект платформа за своите роботи прахосмукачки и мопове, iRobot обяви новата си софтуерна платформа: iRobot OS. Тази операционна система за нейните прахосмукачки робот Roomba ще ги изведе на следващото ниво, казва изпълнителният директор на iRobot Колин Енгъл, като дава на домашните роботи по-задълбочено разбиране на вашия дом и вашите навици, така че да могат да почистват у дома, както по-силни, така и по-умни.

Въпреки че при стартирането операционната система iRobot не добавя незабавно функционалност към съществуващите продукти, тя поставя основата за по-голям скок. „Идеята за преминаване от iRobot Genius към iRobot OS е изявление, че интелигентността на роботите ще бъде основният разграничител за роботите в дома“, казва Angle в интервю за Ръбът. “iRobot OS в момента предлага повече функции за домашни любимци, разбира повече гласови команди и може да идентифицира повече обекти от всеки друг робот прахосмукачка.” По-рано тази година внедряването на Genius 4.0 на iRobot добави половин дузина нови функции към своите робот-прахосмукачки и мопове Roomba.
„Бариерата пред следващото ниво на AI в роботиката не е по-добрият AI. Това е контекстът. „

Накратко, тъй като конкуренцията в пространството за роботизирано почистване на дома става все по-претъпкана, iRobot казва, че неговият софтуер е причината да избере продуктите си пред конкурентите. Аналогията, предложена от Angle, беше как някой може да избере iPhone пред телефон с Android или компютър с Windows пред Mac, избирайки хардуера, чийто придружаващ софтуер го впечатлява най-много.

Понастоящем iRobot Genius, сега преименуван на iRobot OS, добавя интелигентни функции към роботите на компанията чрез приложението iRobot, като например препоръчване на допълнителни графици за почистване по време на сезона на проливане на домашни любимци и предлагане на зони, забранени за движение, когато робот срещне проблеми. Той също така захранва 600 гласови команди Alexa, Google Assistant и Siri и възможността за почистване на определени стаи и зони с глас.

Според Angle, новата операционна система ще позволи на iRobot да развие по-изчерпателно разбиране за дома и да го използва за разширяване в други области на интелигентния дом. Докато днес ОС ще работи на роботи, Angle казва, че скоро ще работи и на други устройства. Това включва пречистватели на въздух от Aeris, компания, закупена от iRobot миналата година. „Има облачно разбиране за дома; ние го наричаме облак за домашно знание. Други устройства iRobot OS биха могли да получат достъп до тях и чрез това споделено разбиране за дома да знаят как трябва да работят“, казва Ънгъл.

Пречиствателят на въздуха Aeris 3-в-1 Pro стои до роботната прахосмукачка Roomba j7.
Снимка: iRobot

Той обясни, че пречиствателят на въздуха може автоматично да знае в коя стая се намира, използвайки облака iRobot OS. „Той би бил от полза да знае, че „аз съм в кухнята“. Нормално е да вдигате повече шум. И тук има много източници на замърсители. В сравнение с ролята му в спалня, което би било различно. Той добави, че пречиствателите на въздух, като роботите прахосмукачки, често се изключват от потребителя, защото са твърде силни.

Angle казва, че iRobot работи усилено, за да позволи на своите пречистватели на въздух да разберат кога една стая или дом са празни и да преминат в турбо режим, след което да се върнат в безшумен, когато се върнете. „Идеята е операционна система, фокусирана не само върху активиране на функционалността на роботите, но и в унисон с това, което се случва у дома.“

Ключовата концепция тук е разбирането за дома. С най-новата прахосмукачка на iRobot, Roomba j7, която Angle цитира като най-изчерпателната реализация на операционната система iRobot до момента, компанията има ново разбиране за домашната среда, придобито чрез платформата за компютърно зрение на робота, задвижвана от неговата предна камера . Това му позволява да научи повече за оформлението на дома и да разбере подробни команди като „почисти пред кухненския плот“ или „почисти около масичката за кафе“.

Той също така включва избягване на AI препятствия за идентифициране и избягване на повече от 80 често срещани обекта, включително обувки, чорапи, кабели, слушалки, дрехи, кърпи и животински изпражнения. Angle казва, че прахосмукачките j7 са открили повече от 43 милиона обекта в домовете на хората и повече роботи с предни камери ще бъдат част от продуктовата линия на компанията.
„Идеята е операционна система, фокусирана не само върху осигуряването на функционалност на робота, но и в хармония с дома.“

Според визията на Angle, данни като карти, които сега се споделят с устройства iRobot, скоро ще бъдат споделени с други интелигентни устройства – потенциално използвайки новия стандарт за интелигентен дом на Matter – за да осигурят това ценно липсващо парче от пъзела на интелигентния дом: контекста. (Angle казва, че iRobot е активен в Matter и неговият IP-базиран протокол е една от опциите за прилагане на тази визия, но те все още работят по „проблеми с поверителността и сигурността относно това как възникват тези връзки и какво ви е позволено да правите“. )

„Можем да разберем къде са нещата, така че ако завиете крушка, включите пречиствател на въздуха, включите тостер, поставите високоговорител, местоположението на тези устройства може да се разбере веднага“, казва Ънгъл. Това може да помогне за ускоряване на процеса на настройка на нови джаджи.

„Обхватът на това, което правим с iRobot OS, е на това по-високо ниво на разбиране. Бариерата пред следващото ниво на AI в роботиката не е по-добрият AI. Това е контекстът. Успяхме да разберем изказването „Отиди в кухнята и ми донеси бира“ от десетилетие“, казва Ънгъл. „Но ако не знам къде е кухнята, не знам къде е хладилникът и не знам какъв е вкусът на бирата, няма значение, че разбирам думите ти.

Говорейки за извличане на артикули, Angle намекна, че iRobot OS извежда роботите на компанията на следващото ниво – придатъци. „Само чрез разбирането основното обещание на роботиката – достигане и изпълнение на физически задачи в дома – става наистина проявено“, казва той.

Това усилие да разберем по-добре домовете си и как живеем в тях е от ключово значение за развитието на интелигентния дом, който всъщност улеснява живота; такъв с по-малко отстраняване на проблеми и повече хармония. Amazon го нарича Ambient Home, Google Полезният дом, а сега iRobot рекламира Дома с познания. В крайна сметка те преследват едно и също нещо – разбирайки как тяхната технология може да се впише по-добре в домовете ни, така че да купуваме/използваме повече от нея. Но когато устройствата започнат да работят заедно, надеждният интелигентен дом може да стане реалност.

Continue Reading